Domovská stránka » Spokojný zamestnanec » BARMANOM V AUSTRÁLII
Spokojný zamestnanec

BARMANOM V AUSTRÁLII

FOTO: Archív MH

Úspešný barman a influencer Martin Hudák hovorí o rozdieloch v gastro biznise u nás a na druhej strane zemegule.

MARTIN HUDÁK

barman a influencer

Je ťažšie uspieť v gastre v Austrálii alebo na Slovensku?

Záleží na tom, čo si pod pojmom úspech predstavujeme. Ak to nie sú len ocenenia, sláva či mediálna prezentácia, ale aj zdravý biznis po finančnej stránke, tak určite v Austrálii. Konkurencia je tu väčšia, ale o to viac vás to motivuje byť lepším a šikovnejším.

Čo vás viedlo k rozbehnutiu podniku práve v Austrálii?

V Londýne som pracoval štyri roky v najstaršom hotelovom bare v legendárnom hoteli Savoy. A keď sme v roku 2017 získali ocenenie ako najlepší bar na svete a taktiež barový tím, rozhodol som sa pre novú výzvu v kariére a skúsiť ísť na druhú stranu sveta. V Sydney som tiež videl dieru na trhu v rámci konceptu a štýlu baru, ktorý som chcel otvoriť.

Čo by ste odporučili mladým ľudom, ktorých snom je stať sa dobrým barmanom?

Hlavne pokoru a trpezlivosť. Dnešná generácia chce všetko rýchlo a zadarmo. Každý by chcel byť manažérom či majiteľom, ale nikto na to nechce ísť postupne, krok za krokom. Napríklad ja som za posledných trinásť rokov vystriedal tri podniky a ten tretí je môj vlastný bar. Dôležitý je tiež jazyk, lebo bez neho sa nedá cestovať alebo študovať cudzojazyčné materiály. Byť barmanom nie je len o tom, ako robiť drinky či rozoznávať rôzne alkoholy, ale hlavne o pohostinnosti a sústredení sa na celkový zážitok hosťa.

Vnímate rozdiel v prístupe k zamestnancom v gastre medzi slovenskými a austrálskymi podnikmi?

V Austrálii je fluktuácia personálu veľmi vysoká, ale zároveň je tu aj oveľa viac pracovnej sily v porovnaní so Slovenskom. Veľa študentov si vyberá práve Austráliu kvôli podnebiu a sociálnym výhodám žitia blízko pláže. Keďže máme veľa študentov a ich práca je braná väčšinou ako brigáda, samozrejme aj náš prístup je iný v porovnaní s ľuďmi, ktorí si vyberajú prácu v pohostinských službách ako životnú kariéru. Určite to majú zamestnanci platovo lepšie v porovnaní so Slovenskom a podpora štátu je vysoká aj pre zamestnancov pracujúcich na polovičný úväzok.

Aké kroky by mali podniknúť slovenskí majitelia barov, aby ich biznis napredoval?

Veľa majiteľov na Slovensku robí tu istú chybu. Investujú peniaze do najkrajšieho dizajnu a dekoru baru, naplnia police drahými fľašami a čakajú zázrak. Radšej by mali investovať peniaze do personálu a jeho edukácie, pretože spokojný zamestnanec znamená spokojného hosťa.

Ktorý drink najradšej pripravujete a ktorý najviac obľubujete?

V zásade pripravujem všetky drinky s rovnakou pozornosťou a vášňou. Čo sa týka hostí tu v Austrálii, najobľúbenejšie je Espresso Martini, pretože Austrálčania milujú kávu v akomkoľvek čase. A zdá sa, že aj ja som na tom podobne, keďže vlastním aj kaviareň a vlastnú značku kávy.

Ďalší článok