Domovská stránka » Rodina » ROZDIEL MEDZI TUKOM V MATERSKOM MLIEKU A NÁHRADNEJ MLIEČNEJ VÝŽIVE
Rodina

ROZDIEL MEDZI TUKOM V MATERSKOM MLIEKU A NÁHRADNEJ MLIEČNEJ VÝŽIVE

MUDr. MONIKA MICHŇOVÁ

detská lekárka
IG: detska_doktorka

Najdôležitejšou zložkou materského mlieka sú tuky. Tuky sú zdrojom energie a ovplyvňujú aj centrálny nervový systém. Zloženie materského mlieka je jedinečné a zloženie náhradnej mliečnej výživy sa mu snaží čo najviac priblížiť, ale stále to nie je optimálne.

98 % mliečneho tuku tvoria triacylglyceroly, 20 – 25 % mastných kyselín v mliečnom tuku je zastúpených kyselinou palmitovou. Mlieko obsahuje okrem nasýtených mastných kyselín aj polynenasýtené mastné kyseliny s dlhým reťazcom, esenciálne mastné kyseliny (linolová, α-linolénová). Kojenec v prvom polroku života skonzumuje približne 5,5 kg tuku. Obsah tuku v materskom mlieku je od 3,8 – 4,5 g/100 ml. Priemerný obsah lipidov počas dňa kolíše a mení sa aj počas jedného kojenia.

MLIEČNA NÁHRADA

V súčasnosti už moderné technologické postupy zabezpečujú, že mliečna náhrada sa čo najviac podobá zloženiu materského mlieka, pokiaľ matka nemôže kojiť zo zdravotných dôvodov, alebo nechce kojiť.

Mliečny tuk je nositeľom chuti a typickej arómy. Mliečne tukové guličky v materskom mlieku obsahujú triacylglyceroly, tieto guličky sú obalené špeciálnou lipoproteínovou membránou, zloženou z bielkovín a tukov, tzv. MFGM.

MFGM ovplyvňujú neurokognitívny vývoj, chovanie, imunitu, majú ochranný účinok proti infekciám, ovplyvňujú tiež imunitný a tráviaci systém. Vďaka najnovším výrobným technológiám je teraz možné pridávať MFGM aj do náhradnej mliečnej výživy. Táto suplementácia je jedna z najnovších inovácií zloženia mliečnych náhrad. Obohatenie mliečnych náhrad je realizované MFGM získaných z kravského mlieka, ktoré sú komerčne dostupné.

RASTLINNÉ OLEJE

Predstavujú dôležitý zdroj mastných kyselín v prípravkoch kojeneckej výživy. Doteraz sa využíval okrem iných aj palmový olej, avšak v súčasnosti sú na trh uvedené mliečne náhrady bez palmového oleja s navýšeným obsahom mliečneho tuku, ktorý zabezpečí zrovnateľné množstvo kyseliny palmitovej s materským mliekom.

Okrem toho má aj vyšší obsah MFGM, prispieva k lepšiemu vstrebávaniu vitamínov rozpustných v tukoch – A, D, E, K a má lahodnejšiu mliečnu chuť, bez pridania ďalších aromatických zložiek. Ďalší benefit je šetrnejší prístup k prírode (výrub pralesa ako zdroj palmového oleja).

Ďalší článok