Domovská stránka » News » Naučte vaše deti pracovať s peniazmi
ako naučiť deti šetriť

Naučte vaše deti pracovať s peniazmi

Už z malého vreckového sme si podaktorí vedeli istý obnos peňazí usporiť a podľa vzoru našich najbližších financie (ne)míňať na zbytočnosti. Hoci sa stále nájdu rodičia, ktorých názor na vreckové pre deti býva vo všeobecnosti skôr skeptický, opak je pravdou. Práve vreckové je totiž jedným z najúčinnejších nástrojov rozvoja finančnej gramotnosti dieťaťa!

Keď je učenie hrou
Ekonomická a finančná gramotnosť sa dá formou kreatívnych hier, založených na báze plnenia jednoduchých úloh, vysvetliť už malým deťom. Určite si spomínate aj na obľúbenú hru detí aj dospelých Stávky a dostihy či Monopoly, ktoré podstatu danej problematiky spĺňajú do bodky. Na trhu dostať tiež niekoľko knižiek a online hier – tie sú nielenže dobrou prípravou mladistvých do reálneho života, ale rovnako im umožnia lepšie preniknúť do problematiky hospodárenia s peniazmi, prípadne ozrejmiť si spôsoby ich najvýnosnejšieho zhodnotenia.

V súčasnosti si mnoho rodičov volí kombinovanú cestu vreckového pre deti spolu so sporením, ktoré sa po rokoch dokáže vyšplhať na slušné štartovné do budúcnosti.

Význam vreckového nepodceňujte
V otázke sporenia pre deti sa názory verejnosti a odborníkov značne rozchádzajú. V súčasnosti si mnoho rodičov volí kombinovanú cestu vreckového pre deti spolu so sporením, ktoré sa po rokoch dokáže vyšplhať na slušné štartovné do budúcnosti. Stačí iba vedieť, na ktorú inštitúciu sa po získaní potrebných, zväčša voľne dostupných informácií, obrátiť. Novinkou finančných subjektov na trhu sú produkty a služby založené na prijímaní vreckového a narábaní s ním moderným spôsobom, pri ponechaní tzv. dozorného oka rodičom. Po uplynutí niekoľkých rokov môže daný proces pokračovať otvorením plnohodnotného účtu, ktoré dieťa láka mnohými výhodami. Za všetky spomeňme napríklad kartu s vlastným dizajnom, bankovanie cez aplikáciu, neobmedzený počet transakcií, sms správy o pohyboch na účte, vernostné odmeny či more zliav na vybrané produkty.

Nezabúdajte, že…
Naučiť deti hospodáriť, zaobchádzať s peniazmi a v neposlednom rade dôrazne vysvetliť, že financovanie nákupov spotrebnými úvermi je začarovaný kruh s iba minimálnou nádejou na zlepšenie, im dokáže fungovanie v budúcnosti značne uľahčiť. A najmä, nechajte deti robiť aj chyby, aby sa naučili niesť zodpovednosť za svoje, nie vždy najšťastnejšie rozhodnutia.

Ďalší článok