Domovská stránka » News » Detská obezita a výživa: Málokedy je príčinou tučnoty vrodená dispozícia
diéta

Detská obezita a výživa: Málokedy je príčinou tučnoty vrodená dispozícia

Kilá navyše nie sú iba chybičkou krásy, ale ohrozujú dieťa poruchami rastu a vývoja, dokonca i chorobami, ktoré by sme očakávali až u dospelého, ako napríklad zvýšená hladina cholesterolu v krvi, vysoký krvný tlak či poruchy látkovej premeny cukrov. Obézne deti sú často terčom posmeškov, sú odmietané v kolektíve a ťažšie si nájdu kamarátov.

Zmena životosprávy
Ak chceme dieťa ochrániť od zbytočných problémov, treba začať čím skôr s nadbytočným kilami bojovať. Málokedy je príčinou tučnoty vrodená dispozícia, či choroba, zväčša ide o dôsledok nedostatku pohybu a nesprávnej výživy. Preto je najúčinnejšou metódou v boji s kilami navyše zmena životosprávy.

  • Priberanie znamená, že dieťa už dlhšie obdobie jedáva viac ako jeho organizmus spotrebuje. Jedným z riešení je upraviť dieťaťu jedálniček. Inou možnosťou je zvýšiť jeho pohybovú aktivitu. Optimálna je kombinácia oboch prístupov.
  • Dieťa rastie a vyvíja sa, preto jeho organizmus nemožno zaťažovať prísnou diétou. Zväčša postačí odstrániť chyby vo výžive a hmotnosť dieťaťa sa začne upravovať.
  • Základom výživy dieťaťa musia byť výživovo hodnotné potraviny, ktoré mu poskytnú živiny potrebné pre rast a vývoj: zelenina, ovocie, celozrnné pečivo, mlieko a mliečne výrobky, mäso, strukoviny či ryby. Ak dieťa váži viac alebo má sklon k priberaniu, ideálnou potravinou je zelenina, ktorú môže jedávať aj vo väčšom množstve. Je bohatá na cenné vitamíny a minerály, obsahuje málo kalórií, vďaka obsahu vlákniny pomáha zasýtiť.
  • Z jedálnička dieťaťa uberme potraviny, v ktorých je veľa tuku a cukru. Plnotučné mlieko nahraďme polotučným, salámu kuracou šunkou. Vylúčme mastné druhy mäsa či ťažké omáčky, obmedzme vyprážané jedlá a uprednostnime varené alebo dusené. Veľa tuku alebo cukru obsahujú maškrty – croissanty, cukríky, chipsy či zákusky.
  • Značný podiel na priberaní majú aj sladené nápoje – malinovky, džúsy či rozličné koly. Nie je nijakou výnimkou, že školopovinné dieťa za deň vypije hoci i celú jeden a pollitrovú fľašu sladeného nápoja. Tá mu dodá toľko kalórií ako kompletný obed.
  • Prihliadajme, aby malo dieťa pravidelný stravovací režim. Častou chybou je vynechávanie raňajok. Deti, ktoré sa ráno nenajedia, častejšie siahajú po maškrtách a fast foodoch, alebo sa prejedajú vo večerných hodinách.
  • Pripravujme svojmu školáčikovi domácu desiatu – ideálne je ovocie, zelenina, celozrnný chlebík s nátierkou, syrom a šunkou či mliečny výrobok. Je to určite lepšie, ako dávať školákovi peniaze, aby si jedlo kúpil sám.
  • Pýtajme sa dieťaťa, čo malo v škole na obed a či všetko zjedlo. Častým nedostatkom je, že dieťa školský obed nedoje, polievku ani neochutná a hlad zaháňa vysokokalorickými potravinami z automatov a bufetov (chipsy, sladkosti, croissanty, hamburgery a pod.).
  • Pohyb – dnešné deti ho majú nedostatok. Je overené, že k vzniku obezity prispieva i čas strávený pasívne pri počítači alebo pred televíznou obrazovkou. Pohyb a šport je pred deti prirodzený, je zábavou, pri ktorej sa budú strácať nežiaduce kilá.
  • To, čo odpozorujú doma, považujú za správne a prirodzené. Ak chceme docieliť zmenu vo výžive a životospráve dieťaťa, mali by sme sa zamyslieť nad svojou životosprávou i my, dospelí – malá zmena určite prospeje i nám.
Ďalší článok