Domovská stránka » News » AKO UŠETRIŤ ZA KÚRENIE A UDRŽAŤ PRITOM ZDRAVÉ PROSTREDIE V DOMÁCNOSTI?
ADVERTORIAL

Existujú celkom jednoduché riešenia, ako za plyn či elektrinu v priebehu zimy značne ušetriť. Aké zásady treba dodržiavať, aby ste uľahčili peňaženke a stále sa doma cítili dobre?

Už len v priebehu leta ceny energií vystrelili, obrazne povedané, až do závratných výšok. A závrat tak nemáme len my, ale aj naše účty a peňaženky. Možno sa bojíte, že počas zimných mesiacov všetky vaše úspory budú priamo požierať práve zloženky za plyn či elektrinu.

Máte problém s vlhkosťou v domácnosti? Kliknite TU

Ako ušetriť?

Hoci sa to nemusí na prvý pohľad zdať, aj maličkosti vám môžu značne pomôcť. V prvom rade stačí počúvať to, čo vám našepkáva sedliacky rozum. Nenechávať zbytočne svietiť v miestnostiach, v ktorých sa práve nenachádzate. Neblokovať radiátory a prúdenie tepla do miestnosti nábytkom a ťažkými závesmi.

Najviac energií spotrebuje ohrev vody, staré spotrebiče a, samozrejme, kúrenie. Najmä nároky domu a väčšie priestory s ním spojené predznamenávajú, že bude naozaj potrebné popremýšľať, ako na vykurovaní ušetriť.

Tipy na zbavenie sa vlhkosti nájdete TU

Nezabudnite vetrať

Navyše, aj v priebehu zimy treba vetrať. Vysoké ceny energií nás však tak trochu vracajú k porekadlu, že „kúrime Pánu Bohu do okien“. Preto skúste namiesto dlho otvorenej vetračky radšej otvoriť okná dokorán na 5 až 10 minút. Ročne tak ušetríte až 2,20 MWh energie na kúrení, teda takmer tisíc eur.

Spomínané opatrenia nemusia byť na druhej strane ideálne na udržanie zdravého a príjemného prostredia. Onedlho sa totiž môže objaviť vyššia vlhkosť, ktorú predznamenávajú orosené okná alebo zrkadlo v kúpeľni. Začnete pociťovať, že vzduch doma je ťažký a vlhký. A presne v tej chvíli je váš domov priam ideálny na výskyt roztočov a plesní. Ohrození sú tak zrazu astmatici, alergici, ale aj starší ľudia alebo malé deti, pretože nemajú takú imunitu ako zdravý dospelý človek.

Iste ste už počuli o pohlcovačoch vlhkosti. Tie môžu byť pre väčšinu domácností ideálnym riešením, pretože jednoducho pohlcujú vzdušnú vlhkosť, pachy, a hlavne nespotrebujú žiadnu elektrickú energiu. Pri výbere záleží na miestnostiach a tiež na tom, ako veľmi sa v nich tvoria ideálne podmienky pre plesne a roztoče.


AKO SI PORADIŤ S VLHKOSŤOU V DOMÁCNOSTI

Bežne do domácnosti môžete vyskúšať Pohlcovač vlhkosti Ceresit Pearl alebo Ceresit Stop Vlhkosti AERO 360°. Funguje na princípe špeciálnych tabliet, ktoré okamžite pohlcujú vlhkosť zo vzduchu a zrážajú ju na tekutinu, ktorá sa zhromažďuje v spodnej časti nádoby. Aerodynamický tvar prístroja a tablety umožňujú 360° cirkuláciu vzduchu, a tým maximálnu absorpciu vlhkosti.

Tableta vydrží 1-2 mesiace v závislosti od veľkosti miestnosti a koncentrácie vzdušnej vlhkosti. Následne ju môžete vymeniť za novú. Špeciálne tablety navyše eliminujú zatuchnutý zápach a vďaka esenciálnym olejom priestor prevoňajú veľmi jemnou, nevtieravou vôňou prírody. Výber je široký – vôňa levanduľových polí v Provensalsku, vôňa rozkvitnutej letnej lúky alebo iskrivá vôňa vodopádov.

Ďalší článok