Home » Venované rodičom » MARTIN ZÁHUMENSKÝ: VARENIU SOM POROZUMEL AŽ V LONDÝNE
Venované rodičom

MARTIN ZÁHUMENSKÝ: VARENIU SOM POROZUMEL AŽ V LONDÝNE

Martin Záhumenský je významný slovenský šefkuchár. Celých jedenásť rokov strávil v kuchyniach vo Veľkej Británii. Pracoval napríklad pre reštaurácie Hibiscus pod šéfkuchárom Claude Bosim, v York & Alabany populárneho Gordona Ramsayho a spolupracoval aj s michelinským šéfkuchárom Anthonym Demetrem na pozícii Head Chef. Nemohol teda chýbať ani ako porotca v slovenskej verzii Master ‘s Chef. Martin aktuálne žije v Toskánsku. Ako sa k vareniu vôbec dostal?

Ako ste sa dostali k tomu byť šéfkuchárom? Bolo varenie niečo, čo vás bavilo odjakživa?

Moja mamina je skvelá kuchárka a varí profesionálne celý život, takže som sa jej už odmalička motal popod nohy. Varím naozaj už odmalička, ale seriózne som porozumel vareniu až v Londýne, kde som pochopil, ako zaobchádzať s kvalitnými produktmi a s nimi spojenými technikami varenia.

sefkuchar martin zahumensky masterchef
Aké je to pracovať pre Gordona Ramseyho? Je naozaj taký ako v televízií?

Gordon je celosvetová hviezda a sám to veľmi dobre vie, čo patrične aj využíva. V čase, keď som pre neho pracoval, bol okolo neho veľký boom v USA, preto nebýval často v Londýne. Keď však bol v Londýne, tak vždy prišiel na tasting nového menu, či len tak s deťmi na obed, keďže býval neďaleko od reštaurácie. Zažil som ho vo všetkých náladách, a tak smiem potvrdiť, že keď ju mal horšiu, situácia sa podobala na jednu z jeho televíznych show. 🙂

V Taliansku podporujú aj supermarkety svojich lokálnych výrobcov.

Momentálne sa nachádzate v Toskánsku. Aký si myslíte, že je hlavný rozdiel medzi stravovacími návykmi Talianov a Slovákov?

Ten najväčší je určite v kvalite produktov. V Taliansku podporujú aj supermarkety svojich lokálnych výrobcov, a teda napríklad u nás v dedine nájdete v obchodnom reťazci víno či olivový olej od farmára pár kilometrov od obchodu. To sa na Slovensku nikdy nestane, keďže u nás všetci vidia za všetkým v prvom rade biznis. Potom tu veľmi fungujú takzvané alimetari obchodíky, v ktorých kúpite naozaj prevažne lokálne suroviny. No a v neposlednom rade treba poznamenať pozitívny pohľad na svet a energiu, ktorá z ľudí vyžaruje a má určite dopad aj na celkové stravovanie ľudí. S úsmevom a od srdca predsa všetko chutí lepšie. 🙂

Podľa vášho názoru, vedú školy deti k zdravej životospráve?

Je tam určite dosť veľká medzera. Školy sú v katastrofálnom stave a naša predchádzajúca vláda ich nechala v hroznom stave. Našťastie, máme teraz konečne dobrého ministra školstva Branislava Gröhlinga, ktorý má pred sebou veľmi ťažkú úlohu, ale verím, že to postupne „uprace“. Level pedagógov je neporovnateľný napríklad so susedným Rakúskom, a to hlavne v možnostiach kvalitnej výučby. Celkovo je to ešte beh na dlhú trať.

Aký typ by ste dali rodičom ohľadom životosprávy, varenia a stravovania?

Jesť oveľa kvalitnejšie a menej. Menej je paradoxne v tomto prípade viac. Obmedziť vyprážané ťažké jedlá, ako aj jedlá plné múky či cukru. Prejsť na ľahšiu kuchyňu, a teda konzumovať viac dobrej zeleniny či ovocia. Konzumovať viacej „raw“ výrobkov čistej chuti. K tomu všetkému je potrebný, samozrejme, pohyb a pozitívny spirit!

Prečítajte si tiež: NAJLEPŠÍ POMOCNÍCI DO KUCHYNE

Next article